Almás mini galette fahéj szósszal
A francia peremes, rusztikus, ezerarcú pite. Annyi variációt készíthetünk, amennyi ötletünk csak támad: bármilyen gyümölccsel, fűszerrel, csokival, magfélékkel, túrósan, édesen, sósan... Ez a tészta minden háziasszony megmentője. Pár hozzávaló, pár perc munka és fincsi végeredmény. Elővettem Sallay Fanni Álom sütikivitelben c. könyvemet és az alapján sütöttem.
A facebookon pedig vasárnapi sütikkel, tippekkel, hangulatos képekkel várlak.
Hozzávalók:
Tészta:
220 g liszt
1 evőkanál cukor
100 g vaj
50 g víz
só
Töltelék:
2 db közepes alma
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál keményítő vagy vaníliás pudingpor
Tetejére:
tojássárgája
mandula
Fahéjszósz:
2 evőkanál hideg tej
1 evőkanál keményítő
2 dl tej
1-1,5 tk őrölt fahéj
csipet só
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk és osszuk 4 részre. Próbáljuk kör alakúra nyújtani őket. Tegyük a tésztákat egy sütőpapírral bélelt nagy méretű tepsire.
Az almát hámozzuk meg és vágjuk szeletekre és keverjük hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a keményítőt. (Ha nincs otthon keményítő, akkor a vaníliás pudingpor is megfelel).
A gyümölcsöt halmozzuk a tészta közepére úgy, hogy a szélektől maradjon el pár cm. Hajtogassuk fel a tészta széleit és tegyük a sütőbe.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük, majd megkenjük tojássárgájával a tészta szélét és megszórjuk szeletelt mandulával. Tegyük vissza a sütit további 20-25 percre. Akkor jó a tészta, ha szép piros.
Készítsük el a fahéj szószt, ha szeretnénk kicsit feldobni a sütinket. A 1 evőkanál hideg tejet keverjük el a keményítővel. A többi hozzávalót (tej, cukor, fahéj, só) tegyük lábasba és forrásig melegítsük. Ha elkezd forrni, adjuk hozzá a keményítős tejet és keverjük, míg elkezd sűrűsödni. Már el is készült.
Locsoljuk meg az elkészült sütit fahéj szósszal.
Gyors sütést kívánok!
TIPP: Ha nem szeretnénk 4 kicsi galettet készíteni, akkor készítsünk egy nagyot.