Birsalma sajt
🍎🧀Életem első birsalma sajtja, de nem az utolsó.... :)
Eddig csak lekvárt készítettem birsalmából, mert azt gondoltam, hogy birsalma sajtot készíteni bonyolult és hosszadalmas folyamat.
A férjem és a kisfiam nagyon szereti ezt a csemegét, mindig szoktunk kapni rokonoktól. De most elhatároztam magam, hogy én is készítek. A Nagynénikémtől kértem segítséget, mert Ő nagyon profi ebben a témában.
Megkaptam az instrukciókat, és nekiláttam.
Hozzávalók:
1 kg birsalmához 80 dkg cukrot kell számolni.
Elkészítés:
A birsalmát nem fontos meghámozni, csak alaposan megmosni. (Az én esetemben meg kellett hámozni, mert nagyon sérültek voltak a birsalmák.) Kockára kell vágni a gyümölcsöt és annyi vízben puhára főzni, amennyi ellepi. A vizet leszűrjük és botmixerrel pépesítjük, majd hozzákeverjük a cukrot. Hagyjuk egy éjszakát állni. Másnap folyamatos keverés mellett főzzük, kb. 45-60 percet. Amikor letelt az idő, sűrűnek érezzük, akkor formába töltjük a birsalmás pépet. A formákat előtte át kell öblíteni vízzel, így nem ragad majd bele. Én muffin formában dermesztettem ki. Másnap kiszedhetjük a formából és hagyjuk száradni. ha teljesen kiszáradt, dobozban tudjuk tárolni.
Nagyon szuperül fel lehet dobni vele, kalácsot, kuglófot, buktát, de magában, nasinak is tökéletes.