Birsalmás, mandulakrémes galette
Nagyon szeretek galette-t készíteni. Pár hozzávaló, pár perc munka és fincsi végeredmény. Elővettem Sallay Fanni Álom sütikivitelben c. könyvemet és az alapján sütöttem.
Birsalmasajtot készítettem és véletlenül megmaradt egy birsalma, amit fotózáshoz használtam. Egy birsalmával mit lehet kezdeni? Gondolkodtam magamban... Galette-t? Miért ne?
A facebookon pedig vasárnapi sütikkel, tippekkel, hangulatos képekkel várlak.
Hozzávalók:
Tészta:
220 g liszt
1 evőkanál cukor
100 g vaj
50 g víz
só
Töltelék:
30 g vaj
30 g cukor
1 tojás
fél evőkanál liszt
50 g darált mandula
+ birsalma (kb. 200 g)
Tetejére:
tojássárgája
szeletelt mandula
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk és hűtőben pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket.
A birsalmát hámozzuk meg és szeleteljük vékony szeletekre. Főzzük elő a birsalmát (kb. forrástól számított 5 percig főzzük, ne legyen teljesen puha, inkább félkemény). Szűrjük le, hagyjuk kihűlni.
A mandulakrémhez keverjük habosra a cukrot a vajjal, majd adjuk hozzá a tojást, lisztet és a darált mandulát.
Vegyük elő a tésztát és nyújtsuk kör alakúra, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt nagy méretű tepsire. A mandulakrémet kenjük a tészta közepére úgy, hogy a szélektől maradjon el 3-5 cm és tegyük rá a birsalma szeleteket. Hajtogassuk fel a tészta széleit és tegyük a sütőbe.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük, majd megkenjük tojássárgájával a tészta szélét és megszórjuk szeletelt mandulával. Tegyük vissza a sütit további 20-25 percre. Akkor jó a tészta, ha szép piros.
Gyors sütést kívánok!