Bodzás citromkrémes linzer
Nagyon szeretjük a bodza ízét, illatát, így minden évben készítek bodzaszörpöt. Mi lehet jobb egy forró nyári napon egy hideg bodzaszörpnél? A bodzás citromkrémes linzer. Kellően bodzás, kellően fanyar, kellően édes nasi.
Hozzávalók:
Tészta:
300 g liszt
200 g vaj
100 g cukor
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliáscukor
1 teáskanál sütőpor
citromhéj
Krém:
100 g citromlé (kb. 2 közepes citromé)
1 biocitrom reszelt héja
15 g étkezési keményítő
2 tojás
1 tojás sárgája
9 ek intenzív ízű bodzaszörp (ha nincs, akkor az összes cukor kb. 100 g legyen)
4 ek porcukor
60 g vaj
Elkészítés:
A bodzás citromkrémet készítsük el először. A citromok levét kicsavarjuk, héját lereszeljük és hozzákeverjük a keményítőt, a tojásokat, a cukrot és a bodzaszörpöt, majd ezt a krémet vízgőz felett folyamatos keverés mellett sűrű puding állagúra főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a darabolt vajat, simára keverjük.
Készítsük el a linzertésztát. A száraz hozzávalókat összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. Fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben. Ha letelt az egy óra, nyújtsuk ki a tésztát vékonyra (3-5 mm) és szaggassuk ki tetszőleges formával. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kiszaggatott tésztát.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 percig sütjük.
Ha megsültek a linzerek és kihűltek, töltsük be a krémmel. Tálaláskor porcukrozzuk meg a sütik tetejét vagy csorgassunk rá étcsokit.
Gyors sütést kívánok!
A receptötlet innen származik. Szuper ez a recept!:
https://sweetandcrazy.cafeblog.hu/2019/04/18/bodzas-citromkremes-linzertojas-husvetra-fel/