Citromfű/menta szörp
Az év első növénye, amiből szörpöt készítek az a citromfű és a menta. A családom nagy szörp fogyasztó, így próbálok mindenből szörpöt készíteni. Nyáron konzervgyárrá alakul a konyha a szörp és persze a lekvárfőzés miatt. De nagyon szeretem ezeket a munkafolyamatokat... kezdve a növények gyűjtésétől a dunsztba tételig.
Ezt a receptet szoktam használni a citromfű és a menta szörp elkészítéséhez. Sőt keverni is szoktam 1:1 arányban a citromfű és menta leveleket. Azért szeretem ezt a receptet, mert nem kíván sok előkészületet és hozzávalót.
Nyáron igazi hűsítő csoda.
Hozzávalók:
2 (2,5 dl-es) bögre menta vagy citromfű levél
2 liter víz
2-3 darab bio kezeletlen citrom
2 kg cukor
5 dkg citromsav
Elkészítés:
A leveleket egy bögrébe szedjük, ha megvan a kívánt mennyiség, alaposan megmossuk. Majd egy fazékba tesszük, 2 liter vizet öntünk rá és 2 darab felkarikázott citromot adunk hozzá, egy citromnak pedig a kifacsart levét. Tegyük egy napra, száraz, hűvös helyre. Másnap adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat és forraljuk fel a szörpöt. Ha felforrt, szedjük le a leveleket és a citromhéjakat. Töltsük száraz, tiszta üvegekbe a forró szörpöt és tegyük meleg takarók közé, dunsztba.
A facebookon vasárnapi sütikkel, tippekkel, hangulatos képekkel várlak.
A recept innen származik:
https://www.nosalty.hu/recept/mentaszorp-citromfuszorp