Cukkinikrém
Szerencsére rengeteg cukkini van a kertben. A rántott cukkini mellett (ami a legnagyobb kedvenc) igyekszem minél többféleképpen elkészíteni ezt a szuper zöldséget (pl.: cukkini krémleves, rakott cukkini, cukkinis lecsó, süti, stb.).
Így jött az ötlet, hogy legyen belőle krém, amit reggelire vagy vacsorára lehet fogyasztani. Egy kis friss bazsalikommal megbolondítva, pirítóssal... hmmmm, nagyon finom.
A cukkinit minden esetben meg szoktam hámozni. Tudom, hogy sokan hámozás nélkül használják. Eldöntés, illetve szokás kérdése a hámozás.
Próbáljátok ki!
Hozzávalók:
30 dkg cukkini
közepes hagyma fele
1 pici gerezd fokhagyma
kicsi vaj (kb. 2 g)
só, bors
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál mustár
pár levél friss bazsalikom
Elkészítés:
A cukkinit meghámozzuk és megmossuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kicsit megsózzuk és hagyjuk állni. A hagymákat felkockázzuk és vajon elkezdjük pirítani. Amikor üveges a hagyma a kicsavarjuk a cukkini levét és hozzáforgatjuk. Kb. 10 perc alatt puhára pároljuk a cukkinit. Ha kész, akkor botmixer segítségével pürésítsük a hagymás cukkinit, sózzuk, borsorruk és hagyjuk kihűlni (kb. 15 perc-30 perc). Ha kihűlt keverjünk hozzá 1 evőkanál tejfölt, egy teáskanál mustárt, pár friss apróra vágott bazsalikomlevelet.
Pirítós kenyérrel fogyasszuk, úgy a legfinomabb.