Étcsokis szilvalekvár
Az ezerarcú, az ahány ház annyi szokás szilvalekvár... Tudom, hogy mindenki másképp készíti. Most azt szeretném megmutatni, mi hogyan szeretjük egy kis csavarral a szilvalekvárt. Étcsokitól és a fahéjtól lesz igazán különleges ízhatás.
Az étcsokis szilvalekváron kívül készítettem még fűszeres változatot is, ami a karácsonyt idézi. 1 kg szilvához 1 teáskanál gyömbért, fél teáskanál fahéjat és fél teáskanál szegfűszeget tettem. Érdemes kísérletezni az ízekkel.
Általában úgy szoktam készíteni a lekvárokat, hogy egy nagyobb adagot megfőzök és egy kicsit hagyok a lábas alján és azt szoktam beízesíteni vagy az üveg aljára teszem a fűszert (pl.: levendula, menta).
Nézzétek a meg a videót, amiben megmutatom hogyan készül el az étcsokis szilvalekvár.
Ha tetszik a videó, akkor iratkozz fel a GyorsanSüti YOUTUBE csatornámra, ahol további sütik elkészítését láthatod.
A facebookon pedig vasárnapi sütikkel, tippekkel, hangulatos képekkel várlak.
Hozzávalók:
1 kg szilva (magozva)
30 dkg cukor
fél teáskanál fahéj
1 dkg pektin (bioboltban lehet venni)
7 dkg étcsoki
Elkészítés:
A szilvát mossuk meg és magozzuk ki. Botmixer segítségével pépesítsük meg a gyümölcsöt (lehet kicsit darabosra hagyni vagy teljesen homogénre pürésíteni).
Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a pektint és kezdjük el főzni, közben folyamatosan kevergessük. Forrástól számítva 10 percig főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük az étcsokit. Ha felolvadt benne, akkor száraz, tiszta üvegebe merítjük a forró lekvárt. 5 percre fejre állítjuk, majd takarók között (száraz dunsztban hagyjuk kihűlni).
MI AZ A PEKTIN?
"Az otthoni "egészséges" - cukor és mesterséges adalékanyagmentes - lekvár főzéshez a legtöbb recept a pektint ajánlja. De mi is az a pektin?
A pektin növényi rost, amely folyadékkal keveredve gélszerű anyagot képez. A pektint vegetáriánus zselatinnak is nevezik, kiváló alapanyag lekvár és dzsem készítésére. Az alma mellett nagy mennyiségben található a birsalmában, citrusfélékben, barackban, szilvában és még sorolhatnánk.
A pektin megfelelő "E" száma az E-440, ami egy természetes növényi kivonatú zselésítő adalékanyag."
Pektin segítségével lerövidül a főzési idő és az értékes anyagok kevésbé károsulnak.
Bővebb információk itt találhatóak:
https://naturalvital.hu/lekvar-fozes-pektinnel-rendben-de-mi-is-az-a-pektin-51
TIPP:
Ha nem szeretnénk vagy nem tudunk beszerezni pektint, akkor használjunk dzsemfixet.