GyorsanSüti: Diós, körtés galette karamell öntettel
Nagyon szeretek galette-t készíteni. Pár hozzávaló, pár perc munka és fincsi végeredmény. Elővettem Sallay Fanni Álom sütikivitelben c. könyvemet és az alapján sütöttem.
Most, hogy érik a körte, ki kellett próbálnom egy igazi őszi ízvilágú galette-t is. Nagyon finom lett a végeredmény.
A facebookon pedig vasárnapi sütikkel, tippekkel, hangulatos képekkel várlak.
Hozzávalók:
Tészta:
220 g liszt
1 evőkanál cukor
100 g vaj
50 g víz
só
Töltelék:
2 db közepes körte
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
pici fahéj
1 evőkanál keményítő vagy vaníliás pudingpor
kis marék durvára vágott dió
Tetejére:
tojássárgája
barna cukor
Karamell öntet:
100 g cukor
30 g víz
20 g méz
40 g vaj
100 ml habtejszín (ha nincs otthon habtejszín, sima tejjel is készíthető, csak akkor folyékonyabb lesz)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk és osszuk 4 részre. Próbáljuk kör alakúra nyújtani őket. Tegyük a tésztákat egy sütőpapírral bélelt nagy méretű tepsire.
A körtéket hámozzuk meg és vágjuk szeletekre, majd adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a keményítőt. (Ha nincs otthon keményítő, akkor a vaníliás pudingpor is megfelel).
A gyümölcsöt halmozzuk a tészta közepére és szórjuk meg durvára vágott dióval. A tészta széleitől maradjon el 3-5 cm, hajtogassuk fel a széleket és tegyük a sütőbe.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük, majd megkenjük tojássárgájával a tészta szélét és megszórjuk barna cukorral. Tegyük vissza a sütit további 20-25 percre. Akkor jó a tészta, ha szép piros.
A karamellhez egy kis lábasba tesszük a cukrot, a vizet és a mézet. Keverés nélkül hagyjuk, míg szépen bugyogni kezd, majd barnulni. Közben összeolvasztjuk a vajat a tejszínnel (vagy tejjel). Mikor már szép aranybarnának látjuk a karamellt egy gyors mozdulattal hozzáöntjük a tejszínes ( vagy tejes) vajas keveréket és 1,5 percig folyamatosan keverjük.
Gyors sütést kívánok!