Káposztás lepény
A Nagymamámtól tanultam ezt a receptet. Persze Ő mindig érzéssel készítette, de egyszer megkértem, hogy legalább nagyjából írjuk le az arányokat. Szerencse, hogy leírtam és ez a receptet, hagyományt tovább tudom vinni.
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
1 db tojás
1 evőkanál zsír
pici víz, amennyit felvesz
csipet só
Töltelék:
egy közepes nagyságú káposzta fele
tejföl
Elkészítés:
A káposztát apró kockákra vágjuk (használhatunk aprítógépet is), megsózzuk 2 evőkanál sóval.
Hagyjuk kicsit állni, majd kissé csavarjuk ki. Kevés olajon kezdjük el sütni, közben folyamatosan kevergessük. (Ez egy kicsit hosszadalmasabb folyamat) Akkor lesz jó a káposzta, ha sárgás-barnás színt kap (kb. 15 perc). Amíg hűl a káposzta, készítsük el a tésztát.
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, pici vizet tegyünk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Osszuk 2 részre a tésztát, majd az egyiket nyújtsuk ki olyan hosszúra, mint a tepsi hossza. A tészta hosszabbik felére kanalazzuk a sült káposztát és tegyünk rá pár kanál tejfölt. Hajtsuk rá az üres tészta részt.
Végezzük el ugyanezt a folyamatot a másik tésztával és helyezzük mindkettőt sütőpapírral bélelt tepsibe, szorosan egymás mellé. A tésztát nagyjából vágjuk fel szeletekre, ez azért fontos, mert sütés után ropogós lesz és így könnyen lehet majd szeletelni. Végül kenjük meg a tetejét tejföllel.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 percig süssük, míg a tejföl aranybarna lesz.
Fogyasszuk tejföllel.
Gyors sütést kívánok!