Citromos levendulaszörp
Szörpmániásak vagyunk, főleg a férjem. Így amiből tudok, szörpöt készítek. Nem maradhat ki a levendula sem a sorból.
A levendula íze elég megosztó, sokan szappanhoz hasonlítják. Mi szeretjük. :)
Ennél a receptnél a citrom is nagy hangsúlyt kapott, így a levendula íze nem tolakodó. Összességében nagyon frissítő ízvilágú szörp lett a végén.
Nézzétek a meg a videót, amiben megmutatom a szörp elkészítését és pár hasznos tippet is megosztok.
Ha tetszik a videó, akkor iratkozz fel a GyorsanSüti YOUTUBE csatornámra, ahol további sütik elkészítését láthatod.
A facebookon pedig vasárnapi sütikkel, tippekkel, hangulatos képekkel várlak.
Készítettem a szörphöz címkét.
NYOMTATHATÓ CÍMKÉKET ITT TUDOD LETÖLTENI:
Hozzávalók:
4 bögre friss vagy szárított levendulavirág (2,5 dl-es bögre)
2 liter víz
2 kg cukor
2 db biocitrom
5 dkg citromsav
Elkészítés:
Szedegessük le a levendulavirágot a száráról. 4 bögrényire van szükség, ezért a leszedegetés kicsit hosszadalmas. Ha elkészültünk, megvan a kellő mennyiség, folyó víz alatt (sűrű szita segítségével) mossuk meg a virágokat.
Tegyünk egy nagy lábasba 2 liter vizet, adjuk hozzá a cukrot, a szeletelt biocitromokat és a citromsavat és melegítsük forrásig. Majd vegyük le a tűzhelyről a cukros vizet és még forrón keverjük bele a virágokat. Egy éjszakán át áztassuk.
Másnak szűrjük le a virágos levet. (Érdemes kétszer, akár háromszor átszűrni.) Utána forrásig melegítsük a szörpöt és forrón töltsük tiszta üvegekbe. A megtöltött üvegeket állítsuk fejre 5 percig, majd fordítsuk meg. Takarók között (dunsztban) hagyjuk kihűlni.
TIPP: Ha nem szeretnénk ennyire citromosat készíteni, akkor felezzük a citrom adagot.
Levendulaszörp TESZT: Szárított vagy friss levendulából készítsünk szörpöt?
Mivel többen kérdeztétek, hogy lehet-e szárított levendulából is készíteni szörpöt és nem tudtam rá válaszolni, mivel én mindig frissből készítettem... Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mégis milyen íz-, színvilágot lehet elérni a szárított levendulából.
Így kipróbáltam.
A képen láthatjátok a színbeli különbséget. A friss virágból készült szörp színe élénkebb. Ízében nem sok különbséget véltünk felfedezni. A férjem is segített a tesztelésben, mivel Ő a fő szörpfogyasztó nálunk. :)
Nyugodtan merem ajánlani a szárított és a friss levendulát is szörpkészítésre.