Őszikék, a szilvás álom vagyis mascarponés, szilvazselés, diós torta
Sokszor éjjel is a sütiken jár az agyam és félálomban jönnek a jó és a legjobb ötleteim. Ez a torta is így született. Éjjel beugrott egy ízkombináció: szilva dió és egy könnyű krém. Így alig vártam, hogy végre elkészíthessem a megálmodott tortát. Imádtam az elkészítés minden pillanatát, utána pedig a kóstolást vártam már nagyon. Nem csalódtam az álmomban... fantasztikus ízharmónia lett a végeredmény.

A facebookon pedig vasárnapi sütikkel, tippekkel, hangulatos képekkel várlak.
Hozzávalók 26 cm tortaformához:
Tészta:
2 db tojás
125 g cukor
125 g liszt
7 dkg darált dió
1 evőkanál olaj
1 teáskanálnyi sütőpor
2 evőkanál víz
Szilvazselé:
600 g szilva (magozva)
100 g cukor
40 g (2 zacskó) hagyományos, (főzős) zselatin
pici fahéj (kb. fél tk)
Krém:
500 g mascarpone
200 ml habtejszín
100 g cukor
1 zacskó zselatin expressz (főzés nélküli)
3 evőkanál tejföl
Díszítés:
étcsokiba mártott szilva
Elkészítés:
1. Először mossuk meg a szilvát és magozzuk ki. Botmixer segítségével pépesítsük és tegyük egy lábasba. Adjuk a pépes szilvához a cukrot, fahéjat és a zselatinport és forráspontig melegítsük fel. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, addig egy 26 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a szilvaszószt. Tegyük hűtőbe dermedni (kb. 1-2 órára).
2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és béleljünk ki egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéből készítsünk habot a cukorral. Ha kész a kemény hab, adagoljuk hozzá a tojássárgájákat. Ezt követően keverjük hozzá az olajat és a vizet. Végül pedig adjuk hozzá a lisztet, a darált diót és a sütőport. Óvatos mozdulatokkal keverjük össze. A tésztát öntsük a tortaformába és süssük kb. 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Hagyjuk kihűlni.
3. Készítsük el a krémet. A tejszínből készítsünk kemény habot. A mascarponét keverjük össze a cukorral, a tejföllel és a zselatinporral. Majd forgassuk bele a tejszínhabot.
4. Ha kihűlt a tészta, megdermedt a szilvazselé, akkor állítsuk össze a tortát. Az alsó réteg a diós piskóta lesz, arra kenjük a krém egyharmad részét, helyezzük rá a szilvazselét és kenjük rá a maradék krémet. Tegyük a hűtőbe pihenni 4-5 órára.
5. A díszítéshez olvasszunk kb. 10-15 g étcsokit egy kis olajjal és mártsuk bele a felezett szilva magozott felét (kb. 7 db közepes szilva szükséges, ha egy sorban körbe szeretnénk díszíteni a tortát). Tegyük hűtőbe dermedni és díszítsük vele a tortát.
Gyors sütést kívánok!
A diós piskóta ötlet innen származik:
https://humormagazin.com/hu/receptek/dios-piskota-vanilias-dios-kremmel-ennel-finomabbat-el-sem-lehet-kepzelni