Őszikék, a szilvás álom vagyis mascarponés, szilvazselés, diós torta

2019.08.16

Sokszor éjjel is a sütiken jár az agyam és félálomban jönnek a jó és a legjobb ötleteim. Ez a torta is így született. Éjjel beugrott egy ízkombináció: szilva dió és egy könnyű krém. Így alig vártam, hogy végre elkészíthessem a megálmodott tortát. Imádtam az elkészítés minden pillanatát, utána pedig a kóstolást vártam már nagyon. Nem csalódtam az álmomban... fantasztikus ízharmónia lett a végeredmény.

A facebookon pedig vasárnapi sütikkel, tippekkel, hangulatos képekkel várlak.

Hozzávalók 26 cm tortaformához: 

Tészta:

2 db tojás

125 g cukor

125 g liszt

7 dkg darált dió

1 evőkanál olaj

1 teáskanálnyi sütőpor

2 evőkanál víz 

Szilvazselé:

600 g szilva (magozva)

100 g cukor

40 g (2 zacskó) hagyományos, (főzős) zselatin

pici fahéj (kb. fél tk)

Krém:

500 g mascarpone

200 ml habtejszín

100 g cukor

1 zacskó zselatin expressz (főzés nélküli)

3 evőkanál tejföl

Díszítés:

étcsokiba mártott szilva 

Elkészítés:

1. Először mossuk meg a szilvát és magozzuk ki. Botmixer segítségével pépesítsük és tegyük egy lábasba. Adjuk a pépes szilvához a cukrot, fahéjat és a zselatinport és forráspontig melegítsük fel. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, addig egy 26 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a szilvaszószt. Tegyük hűtőbe dermedni (kb. 1-2 órára).

2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és béleljünk ki egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéből készítsünk habot a cukorral. Ha kész a kemény hab, adagoljuk hozzá a tojássárgájákat. Ezt követően keverjük hozzá az olajat és a vizet. Végül pedig adjuk hozzá a lisztet, a darált diót és a sütőport. Óvatos mozdulatokkal keverjük össze. A tésztát öntsük a tortaformába és süssük kb. 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Hagyjuk kihűlni.

3. Készítsük el a krémet. A tejszínből készítsünk kemény habot. A mascarponét keverjük össze a cukorral, a tejföllel és a zselatinporral. Majd forgassuk bele a tejszínhabot. 

4. Ha kihűlt a tészta, megdermedt a szilvazselé, akkor állítsuk össze a tortát. Az alsó réteg a diós piskóta lesz, arra kenjük a krém egyharmad részét, helyezzük rá a szilvazselét és kenjük rá a maradék krémet. Tegyük a hűtőbe pihenni 4-5 órára.

5. A díszítéshez olvasszunk kb. 10-15 g étcsokit egy kis olajjal és mártsuk bele a felezett szilva magozott felét (kb. 7 db közepes szilva szükséges, ha egy sorban körbe szeretnénk díszíteni a tortát). Tegyük hűtőbe dermedni és díszítsük vele a tortát.

Gyors sütést kívánok!

A diós piskóta ötlet innen származik:

https://humormagazin.com/hu/receptek/dios-piskota-vanilias-dios-kremmel-ennel-finomabbat-el-sem-lehet-kepzelni


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el