Sütőtökös zabkeksz
A sütőtök az egyik legnépszerűbb őszi zöldségféle. Számtalan variációban elkészíthető, ezért is szeretjük.
Most egy bekuckózós, sütőtökös zabkekszet készítettem finom házi forrócsokival. Nincs is ennél kényeztetőbb egy hideg, esős nap után.
Hozzávalók:
220 g apró szemű zabpehely
100 g aszalt vörös áfonya
70 g tökmag
1 teáskanál fűszerkeverék (őrölt fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szerecsendió)
fél teáskanál só (ha sózott a tökmag, akkor ne tegyünk bele)
120 g sütőtökpüré
2 db tojás
50 ml olaj
85 g méz
Elkészítés:
1. Süssük meg a sütőtököt. Ha kihűlt, készítsünk belőle pürét.
2. Tegyük egy nagyobb tálba a zabpelyhet, az aszalt vörös áfonyát és a tökmagot. Adjuk hozzá a fűszerkeveréket és a sót, alaposan keverjük össze.
3. Forgassuk bele a sütőtök pürét, a habosra felvert tojásokat, az olajat és a mézet. Dolgozzuk össze ragacsos masszává.
4. Kanállal adagoljuk a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe. A kanál hátoldalával nyomkodjuk a halmokat laposra. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 15-20 percig és hagyjuk kihűlni a tepsiben.
Gyors sütést kívánok!
A receptet az Édes élet című újságban találtam (V. évf. 3. szám).