Szilvás galette
Mélyhűtő ürítés :)
A naptár szerint holnap itt a nyár, ha kinézek az ablakon, inkább az őszt látom. :(
Úgy gondoltam, hogy itt az ideje átnézni a mélyhűtőt és felhasználni a megmaradt gyümölcsöket, mert lassan itt lesz az új gyümölcsök ideje.Találtam egy szilva csomagot, ami kb. 2-3 marékra való volt. Ez az a mennyiség ami egyes receptekhez túl kevés, másikakhoz, túl sok. Így eszembe jutott, hogy galette-et készítek belőle, ami egy tipikus "gyorsansüti" kategória. Pár hozzávaló, pár perc munka és fincsi végeredmény. Elővettem Sallay Fanni Álom sütikivitelben c. könyvemet és az alapján sütöttem.
Tészta:
220 g liszt
1 evőkanál cukor
100 g vaj
50 g víz
só
Töltelék:
2-3 marék szilva
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
fahéj
1 evőkanál keményítő vagy vaníliás pudingpor
Tetejére:
tojássárgája
mandula
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk. Ha kész, kinyújtjuk (próbáljuk kör alakúra). Tegyük a tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy méretű tepsire.
Ha fagyasztott szilvával készítjük, számítsunk rá, hogy sok levet ereszt majd. A felesleges levet csepegtessük le. Majd tegyük a szilvához a cukrot, vaníliás cukrot és a keményítőt. (Ha nincs otthon keményítő, akkor a vaníliás pudingpor is megfelel).
A gyümölcsöt halmozzuk a tészta közepére úgy, hogy a szélektől maradjon el 3-5 cm. Hajtogassuk fel a tészta széleit és tegyük a sütőbe.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük, majd megkenjük tojássárgájával a tészta szélét és megszórjuk szeletelt mandulával. Tegyük vissza a sütit további 20-25 percre. Akkor jó a tészta, ha szép piros.
Gyors sütést kívánok!
Remélem kipróbáljátok ;)