Tökmagolajos kuglóf, étcsokival és tökmag grillázzsal
Nagyon szeretek kuglófot sütni, főleg ősszel, őszi ízvilággal. Így nekiláttam egy új receptet keresni. A fő szempont az volt, hogy tökmagolaj legyen benne, mert kíváncsi voltam az ízére sütiben. Egy tökéletes receptet találtam a Harrer cukrászdától, amit egy kicsit magunkra szabtam.
Gyönyörű, napsütéses őszi délutánunk volt, így a kertben kóstoltuk meg a kisfiammal.
- 4 db tojás
- 17 dkg puha vaj
- 20 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 dkg vaníliás cukor
- 10 gramm sütőpor
- 3 cl tökmagolaj
- 5 dkg durvára vágott tökmag
- Díszítés:
- 5 dkg étcsoki
- 5 dkg cukor
- 3 dkg durvára vágott tökmag
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A puha vajat a tökmagolajjal, sóval és a tojásokkal habosra keverjük. Adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és keverjük tovább.
3. Végül tegyük hozzá a lisztet, a sütőport és a tökmagot, dolgozzuk össze a tésztát.
4. A kuglófformába egy evőkanál olajat öntünk, amit egy ecsettel egyenletesen eloszlatunk és megszórjuk búzadarával úgy, hogy mindenhol befedje a formát. Ezt a módszert anyukámtól tanultam, így mindig szépen kijön a kuglóf (kivéve akkor, ha nincs megsülve rendesen).
5. Öntsük a tésztát a kuglófformába és 180 fokon 35-40 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
6. Készítsük el a tökmagos grillázst. A tökmagot vágjuk durvára. A cukrot tegyük egy serpenyőbe és hagyjuk, hogy felolvadjon és barnulni kezdjen. Amikor már szép aranybarna a karamell, vegyük le a tűzről és keverjük bele a durvára vágott tökmagot, majd egyengessük el egy sütőpapíron. Gyorsan kell végezni ezt a műveletet, mert a karamell hamar megköt.
7. Olvasszuk meg a csokit gőz felett és csorgassuk a kihűlt kuglófra. A karamelles tökmagot pedig törjük össze mozsárban vagy sodrófa segítségével és szórjuk a csokira.
Gyors sütést kívánok!
A recept ötlet innen származik:
https://edeskisertes.hu/recept/csokolades-tokmagtorta-39