Zabkekszes, étcsokis, mascarponés, epres bodzazselés torta
A GyorsanSüti facebook oldalán epres receptversenyt indítottam. A nyeremény mellett egy személyes kedvenc receptet is választottam, amit elkészítettem, lefotóztam.
Az epres receptverseny személyes
kedvencét Bein-Barbér Valéria receptje alapján készítettem el, a zabkekszes, étcsokis, mascarponés,
epres, bodzazselés tortát. A receptet pontosan követtem, kivéve a sok epret...
így az eperszezon végén egy kis ribizlivel csaltam.
Azt gondoltam, mivel 5 rétegből áll a süti, hogy nagyon időigényes lesz elkészíteni, de a rétegek elkészítése egyáltalán nem bonyolult, így nem vesz igénybe sok időt az elkészítés. A dermedések miatt kell csak várni kicsit, de megéri :)
Köszönöm a receptet!
PLUSZ: amikor elolvastam a receptet, tudtam, hogy ezt fogom elkészíteni a férjem szülinapjára, mert Ő nagyon kedveli az ilyen jellegű gyümölcsös tortákat.
Hozzávalók:
- Tortaalap:
250 g zabkeksz
100 g vaj
- Csokis réteg:
150 g étcsokoládé
150 ml habtejszín
- Krém réteg:
350 g mascarpone
3 evőkanál cukor
200 ml habtejszín
1 csomag főzés nélküli zselatin (Zselatin expressz)
pici citromlé
- Zselé réteg:
100 ml bodzaszörp
100 ml víz
4 evőkanál zselatin (hagyományos, Horváth Rozi)
- Díszítés:
gyümölcsök (eper, ribizli)
citrom, menta, bodzavirág
Elkészítés:
- A zabkekszet morzsásra törjük és összekeverjük az olvasztott vajjal. Sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába egyengetjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon 10 percig sütjük, majd kihűtjük.
- A csokis réteghez a tejszínt felforrósítjuk a cukorral majd hozzáadjuk a darabolt csokoládét. Kevergetjük, míg nem kapunk egy homogén állagot. Kicsit hűtjük, majd rákanalazzuk a tortaalapra és hűtőbe tesszük.
- A tejszínből habot készítünk. A mascarponét összekeverjük a cukorral a zselatinnal és a citromlével, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. Ha a csokis réteg megdermedt, simítsuk rá a krémet és tegyük hűtőbe dermedni.
- Ha megdermedt a krém, díszítsük a tortát gyümölcsökkel
- Készítsük el a zselét. A folyadékot langyosítsuk meg, majd keverjük hozzá a zselatint és forrásig melegítsük. Hagyjuk kihűlni. Amikor látjuk, hogy kezd sűrűsödni a folyadék, kanalazzuk a torta tetejére. Tegyük hűtőbe dermedni.
Gyors sütést kívánok!